Actualmente somos internacionales y coincidimos todos demasiado poco: unos están lejos, otros trabajan demasiado, otros casi siempre tienen otros planes, otros casi siempre llegan tarde... Éste es nuestro espacio renovado para mantenernos en contacto y contarnos lo que nos apetezca; sin distancias, sin jefes, sin compromisos y sin relojes. // Actualment som internacionals i coincidim tots massa poc: uns estan lluny, altres treballen massa, altres gairebé sempre tenen altres plans, altres gairebé sempre arriben tard ... Aquest és el nostre espai renovat per mantenir-nos en contacte i explicar-nos el que ens abellisca, sense distàncies, sense jefes, sense compromisos i sense rellotges.

martes, 30 de junio de 2009

Mor un dels grans, el cartellista "Wila"

Vicente Vila Gimeno, l'artista conegut com "Wila" i considerat "l'últim cartellista de la Guerra Civil espanyola", ha mort a Madrid als 101 anys. Nascut a València el 30 d'abril de 1908, es formà a l'Escola de Belles Arts de San Carlos, on va obtindre el premi extraordinari fi de carrera i entrà en contacte amb el cercle d'artistes progressistes, encapçalat per Josep Renau. Fóu contertulio habitual de la Sala Blava d'Acció d'Art, l'única galeria valenciana que va mostrar obres d'art d'avantguarda. Durant la II República es va integrar més a la Unió d'Escriptors i Artistes Proletaris (UEAP) i en esclatar la Guerra Civil es va adherir a la causa republicana, treballant en el taller d'Arts Gràfiques de l'Aliança de Intel·lectuals Antifascistes de la seva ciutat. És autor de nombrosos cartells de temàtica bèl·lica, destacant entre ells el titulat "El analfabetismo ciega el espíritu. Soldado instrúyete". Al final de la Guerra Civil va viure ocult en el seu estudi fins que va decidir traslladar-se a Madrid, on va transcórrer la major part de la seva vida treballant com a publicista, decorador de cinema i cartellista.
Les seves obres es troben representades a la Universitat de València, la Universitat de Barcelona, la Fundación Pablo Iglesias i l'Arxiu Històric de Salamanca.
Alguns de nosaltres poguérem gaudir de "Art i Propaganda, cartells de la Universitat de València" que el 2003 organitzà el sindicat UGT a La Nau. Ho recordeu?

1 comentario:

Raquel* dijo...

101 años!!!
No sé,la sensación es que debe quedar poca gente que fuese activa durante la Guerra Civil...
Yo tb fui a ver esa exposición!