Actualmente somos internacionales y coincidimos todos demasiado poco: unos están lejos, otros trabajan demasiado, otros casi siempre tienen otros planes, otros casi siempre llegan tarde... Éste es nuestro espacio renovado para mantenernos en contacto y contarnos lo que nos apetezca; sin distancias, sin jefes, sin compromisos y sin relojes. // Actualment som internacionals i coincidim tots massa poc: uns estan lluny, altres treballen massa, altres gairebé sempre tenen altres plans, altres gairebé sempre arriben tard ... Aquest és el nostre espai renovat per mantenir-nos en contacte i explicar-nos el que ens abellisca, sense distàncies, sense jefes, sense compromisos i sense rellotges.

lunes, 25 de mayo de 2009

...última hora del Plà Bolonya...

DEU PREGUNTES (i les seues respostes) SOBRE LES ADAPTACIONS AL PROCÉS DE BOLONYA DE LA CARRERA D'ARQUITECTURA (i alguna altra).
1) És cert que el títol d'Arquitecte serà, d'ara en avant, un títol mitjà?
No, no és cert. D'entrada, perquè amb el nou sistema de titulacions universitàries adoptat a Espanya en el marc del Procés de Bolonya ja no es diferència entre títols de grau mitjà i superior.
El que hi ha ara són únicament dos nivells, denominats Grau i Postgrau, i tres cicles que els estructuren: un primer cicle (Grau), segon cicle (Màster) i tercer cicle (Doctorat).
Tots els títols, amb independència que abans del canvi, introduït a finals de 2007, fossen mitjans o superiors han passat a tindre nivell de Grau, incloent l'Arquitectura.
Amb una única excepció, fins al moment: el que fins ara era el títol d'Enginyer superior passa a tindre el nivell de Màster. O millor dit: per a ser Enginyer cal traure's el Màster.
2) I què passa amb el títol d'Arquitecte que tinc, canvia de nom o baixa de categoria?
No, no canvia de nom ni de categoria. El títol d'Arquitecte mantindrà tots els seus efectes acadèmics i professionals.
3) Per a accedir al Doctorat, el nou Graduat en Arquitectura tindrà abans que obtindre el títol de Màster?
No. Els futurs Graduats en Arquitectura podran accedir directament al període d'investigació dels Programes de Doctorat.
4) I l'Arquitecte, és a dir, qui tinga el títol d'Arquitecte anterior a Bolonya, per a accedir al Doctorat, haurà d'obtindre abans un títol de Màster?
Tampoc.Pot accedir directament al període d'investigació del Programa de Doctorat amb la condició que estiga en possessió del Diploma d'Estudis Avançats o haja aconseguit la suficiència investigadora (regulada en el Reial Decret 185/1985).
5) Altres titulats, poden fer projectes d'edificació? I en el futur, podran fer-los?
Sobre açò, res ha canviat amb el Procés de Bolonya.
6) Els Aparelladors, com queden?
Els estudis per a ser Aparellador -el Grau en Enginyeria de l'Edificació- tenen una exigència de 240 crèdits (equivalent a quatre anys d'estudis), com la resta de graus a excepció del d'Arquitectura i el de Medicina (i altres relacionats amb la Salut), que són més llargs perquè una Directiva Europea ho disposa expressament.
7) Quins requisits tindran els Aparelladors per a poder fer d'Arquitectes? Podran convertir-se en Arquitectes cursant un Màster de dos anys?
Continua havent-hi un únic camí per a fer d'Arquitecte: obtindre el títol de Graduat en Arquitectura. Els futurs Màsters oficials d'especialització en Arquitectura no habilitaran per a l'exercici de la professió (no donaran atribucions), però de segur obtindran el reconeixement del mercat.
8) Els Enginyers de Camins, com queden?
El títol que habilita per a l'exercici de la professió d'Enginyer de Camins és el Màster. I els estudis necessaris per a obtindre el títol de Màster en Enginyeria de Camins han de tindre com a mínim una exigència de 300 crèdits (màxim 360) com resultat de la suma de Grau i Màster.
9) Es pot ser Enginyer de Camins fent només un Màster de dos anys?
Sí, un futur Graduat en una carrera diferent, en Arquitectura per exemple -també un titulat Arquitecte actual-, pot convertir-se en Enginyer de Camins cursant els estudis de Màster en Enginyeria de Camins que, com a màxim -en funció del Grau previ- suposaran una exigència de 120 crèdits (equivalent a dos anys).
10) El fet que ambdós siguen títols del primer cicle –Grau-, ens equipara a professions com la d'Aparellador o Enginyer tècnic? I ens separa d'altres, com la d'Enginyer de Camins, que ho tenen de segon cicle?
En el segon cas, la separació és d'orde formal, però és evident i per este motiu la professió ha reaccionat i exigix al Govern que es restablisca l'equilibri alterat.
En el primer cas, l'equiparació comença i acaba en la denominació, Graduat: en tots els casos es requerix un màxim de 240 crèdits quan l'Arquitectura exigix 300 més PFC.
De fet, el Grau també ens equipara als Metges (Grau en Medicina), que té una exigència així mateix per damunt dels 300.
Com Deia Groucho Marx, a pesar de la coincidència en el nom de "Germans" entre els Marx i els Warner (de la Warner Brothers), no era probable que la gent fóra a confondre a Harpo amb Ingrid Bergman.

3 comentarios:

Raquel* dijo...

¿Entonces yo lo que voy a hacer algún día es graduarme? ¿Otra vez?
¿Lanzaremos sombreritos cuadrados de esos? ¿Cuentan como sobrecarga? Ayyyyyy

nerea dijo...

No he leído nada...q me da pereza, pero yo quería proponer a Sile, y o quien le apetezca q creemos un grupo de esos facebook..(no el de arquitectura degradada por bolonia) sino otro, pidiendo master, etc, no?
(si estoy muy perdida, sorry)..otro día puedo mirar esto con maás tiempo....bsitosssssss

nerea dijo...

Vale...ahora sí lo he leído! esto del blog en rosa anima!
(y todo en valenciano..eh!!!!!!!)
MUCHAS GRACIAS MARIEN_
vamos!! es q no entiendo por q no van a ponernos master!!!!!!!
nos tenemos q mover!
;)